Vypouštění nečistot z čistících stanic

08.04.2011 13:54

Tak to se stává poměrně často. Byl jsem několikrát svědkem buď nepřehlédnutelného a neopomenutelného odpadu a zápachu po vypouštění nebo přímo průběhu vypouštění špinavé vody z čistící stanice tak, jak tam kanalizací přitekla. Jedná se o pozůstatky po vypouštění a zápach u výpustě přímo do řeky.

Toto se tedy děje hlavně u malých čistících stanic, které mají svedené výpustě do potoků či potůčků, ale i u velkých. Takový potok to však hodně poškodí. Vem čert toaletní papíry a klasickou "močůvku", ale jsou tam také chemické látky, které zahubí veěkerý život ve vodním toku. Toto se děje právě v mnoha případech, kdyby to bylo v malém množství, nebylo by to tak špatné. Ale toto se právě děje v množství velkém a když se to sejde ještě s dalšími zdroji znečisťování vod, tak to potom vypadá tak, jak to právě dnes na některých místech vypadá.

 

Vypouštění nečistot do potoků a potůčků nejen že poškodí ekosystém vodního toku, ale i lidé mohou mít zdravotní problémy, protože hlavně v létě se určitě při výletu do přírody budou chtít ovlažit nebo jen umýt ruce-v takovém případě, kdy není znečištění markantní, je to logické.

 

Jednou jsem byl (nedávno) svědkem výpouštěním prakticky nevyčištěné vody z čistící stanice (vyčištěna byla jen od větších kusů) a to přímo přes den. A nebylo to poprvé, protože ve vodě jsou nahromaděné nečistoty, takže se to asi děje často. Nyní jen otázka, zda tato voda přetéká přepadem vinou špatné manipulace a nekontrolování nebo vinou úmylnosti obsluhujících.

 

Smutné je, že tuto situaci nikdo neřeší, protože jsou všichni spolčení pro co nejlevnější likvidaci odpadů, tedy pro špatnou likvidaci a nemají žádný ohled na životní prostředí a nejhorší na tom je, že nemají svoje prostředí jiné, ale že mají stejné a kazí ho všem ostatním, ale i sobě.

Foto:

 

 

Když jde do zcela čisté vody takový humus, nelze to jen přejít

 

MeteoHydro 2011